La blogosfera educativa i la llista de favorits

dimecres, 12 de març del 2008

Hola a tothom!


En primer lloc, cal dir que per a realitzar aquesta tasca (buscar blogs) he utilitzat els cercadors de blogs següents: Technorati, Google Blogs i BlogPulse. Amb l'ajuda d'aquestos cercadors, sobretot del Google Blogs, he anat trobant blogs que parlen d'Educació Infantil i de Noves Tecnologies. També m'agradaria dir que, en alguns moments, d'un blog passava a altres blogs que la mateixa pàgina em recomanava, i així successivament... anava passant d'un blog a un altre!


En segon lloc, per anar recollint la informació, he anat copiant els enllaços del blogs que em resultaven interessants en un document de text. Seguidament, he fet una tria (perquè en tenia molts) i m'he quedat amb els 15 blogs que més m'han agradat.


1. EDUCACIÓ INFANTIL: FORMIGUES, GARSES I DOFINS

http://lafontanaei.blogspot.com/

Aquest és un dels Blog de l'Escola Pont de Larcada, en concret, el que han dedicat a l'Educació Infantil. És una mena de diari on apareixen experiències de l'aula. El Blog principal de l'escola és: http://www.pontdelarcada.blogspot.com/

En aquest apareixen una sèrie d'enllaços a la resta de Blogs específics de les etapes educatives, i d'altes escoles.


2. InfanTIC - EL BLOC D'EDUCACIÓ INFANTIL. CEIP PAU ROMEVA

http://infantilpauromeva.blogspot.com/

Aquest bloc pretén oferir una mostra de les activitats que realitza l'alumnat d'Educació Infantil. Hi ha fotografies, vídeos, àudio i enllaços a pàgines web interessants. Disposen d'una aula TIC mòbil amb un projector i ordinadors portàtils amb connexió inal·làmbrica a Internet, convertint qualsevol de les classes d'Educació Infantil en una aula multimèdia.

És un blog interessant per la gran quantitat d’activitats que es realitzen al parvulari d’aquesta escola. Les explicacions dels posts són clares i van acompanyades de moltes imatges. Aquest blog dóna molta informació als pares respecte a tot allò que s’està fent a l’escola. També cal destacar la llista d'enllaços i webs recomanades que hi ha en aquest blog.


3. CPEE Gloria Fuertes. UN BLOG PARA TODOS

http://catedu.es/arablogs/blog.php?id_blog=32

En aquest Blog, alumnat i professorat de diferents nivells educatius, escriuen coses interessants que han fet a l'aula o conten experiències que els han passat fòra de l'aula a la resta de companys.


4. PESCANT IDEES

http://pescantidees.blogspot.com/

En aquest blog apareixen diverses experiències d'aula i recursos molt interessants. També cal destacar la gran quantitat de portes que ens obri a través de les llistes d'enllaços a blogs i webs, així com la bona organització del blog (etiquetatge, distribució en calaixos).

En el calaix de les TIC trobem molts recursos interessants. Podem anar directament amb aquest enllaç:

http://pescantidees.blogspot.com/search/label/TIC


5. FEM MÚSICA! Aula de música del CEIP Sant Martí d’Arenys de Munt

http://blocs.xtec.cat/femmusica/

Com bé diu el títol en aquest Blog es fa Música: en Educació Infantil i en Primària. La seua organització en diferents categories (nivells educatius) ens permet escollir només els posts que es centren en Educació Infantil; així podem veure, entre d'altres coses, vídeos de nens i nenes cantant i ballant diverses cançons. Podem anar directament amb aquest enllaç: http://blocs.xtec.cat/femmusica/category/infantil/


6. DOLORS TODOLÍ

http://dolorstodoli.blogspot.com/

En aquest Blog apareixen diverses activitats realitzades a l'aula d'Educació Infantil, Projectes, etc. És un gran sac de recursos i idees per a treballar el reciclatge i l'Educació Plàstica.

Dolors Todolí és mestra d´Educació Infantil, Escriptora i il·lustradora de contes. Participe en el consell de redacció de la revista In-fàn-ci-a. Escriu articles al voltant de l´Educació dels més petits. També és conta contes en el seu temps lliure a les Biblioteques de Gandia i els voltants i imparteix cursos de formació del professorat en els CEFIRES de la Comunitat.


7. C.E.I.P."QUINTA PORRÚA". EDUCACIÓN INFANTIL. SANTANDER

http://infantilporrua.blogspot.com/

Aquest és un altre diari d'una aula, en ell apareixen les activitats que realitzen els nens a classe mitjançant vídeos, imatges i presentacions.

Especialment, m'ha cridat l'atenció el següent post: Nuevo pupitre digital para infantil

http://infantilporrua.blogspot.com/2008/02/nuevo-pupitre-digital-para-infantil.html

Apareixen nombrosos enllaços interessants, també apareix un enllaç cap al Blog principal de l'escola:

http://cosasdeporrua.blogspot.com/


8. RECURSOS PARA EDUCACIÓN INFANTIL

http://marife.wordpress.com/

En aquest blog apareixen nombrosos recursos didàctics per utilitzar en les aules d'Educació Infantil.

Aquestos recursos, són molt útils, tan per a pares i mares, per a mestres i per a infants. A més a més, podem trobar molts enllaços relacionats amb pàgines del món educatiu. Els recursos estan classificats per nivells i matèries i presenta una molt bona distribució.


9. BLOG DEL COLEGIO BARTOLOMÉ COSSIÓ

http://bartolome.wordpress.com/

D'aquest enllaç principal del Col·legi Bartolomé Cossió podem escollir el referent a la nostra especialitat, l'Educació Infantil, d'entre les demés especialitats i opcions que apareixen.

http://bartolome.wordpress.com/category/alumnos/alumnos-infantil/

En el blog específic d'Educació Infantil apareixen diferents treballs i experiències que els nens i les nenes han realitzat, d'aquesta manera, es veu la participació de l'alumnat en els diferents treballs (dibuixos, contes...). També està obert a les famílies i ens ofereix enllaços molt interessants.

M'agradaria comentar que els autors d'aquest blog es consideren Blogfesores i Blogfesoras, per la qual cosa han firmat el Manifest (Mario Nuñez i Mario Molina) que podeu llegir en el següent enllaç:

http://www.blogfesor.org/manifiesto3.htm

Tal vegada, algun dia, nosaltres també firmem aquest manifest i tinguem un blog on exposem les experiències de la nostra aula d'Educació Infantil en relació a les Noves Tecnologies i a totes les demés àrees.


10. DE MESTR@ A MESTR@

http://demestra.blogspot.com/

Aquest és un blog de recursos per a l'aula, on també apareixen articles d'opinió, entrevistes i referències sobre educadors i bones pràctiques educatives. Està administrat per Carme Barba Corominas. Des de fa temps s'ha traslladat a la següent adreça:

WEBQUESTCAT: COMUNITAT CATALANA DE WEBQUEST

http://blocs.xtec.cat/webquest/

Aquesta pàgina és molt completa pel que fa a: enllaços a pàgines web i blogs, distribució en moltíssimes categories, etc. El problema és que no fa una clara referència a l'Educació Infantil; seria més apropiat per a Educació Primària i Secundària.


11. EDUCACIÓN INFANTIL. LOS PEQUES DEL COLE

http://blog.educastur.es/lospeques/

Aquests és un blog jove, encara té poques entrades, però està molt ben organitzat (3, 4 i 5 anys). En ell apareixen notes informatives dirigides als pares i es mostren tallers i projectes que s'estan realitzant a l'aula.


12. ESCUELA DE EDUCACIÓN INFANTIL GLORIA FUERTES

http://blog.educastur.es/gloriafuertes/

El que especialment destacaria d'aquest blog és la gran col·laboració entre l'escola i les famílies. En aquest blog apareixen les experiències diàries de l'alumnat a l'aula: notícies, fets destacats, treballs, projectes, eixides escolars, etc.


13. COSILLASDEMAESTRILLAS

http://cosillasdemaestrillas.blogspot.com/

El motiu de creació d'aquest blog, és el propi aprenentatge de l'autora, una mestra d'Educació Infantil. És el que estem fent nosaltres en aquesta assignatura, però des d'un curs de formació. Penso que un bon professional ha d'anar reciclant-se permanentment. És aquesta la idea que m'agradaria destacar d'aquest espai: la nostra formació com a mestres no ha d'acabar quan tanquem l'expedient d'aquesta titulació... hem de continuar, i no només pel que fa a les Noves Tecnologies. Tanmateix, podem vore experiències d'aula molt interessants.


14. BLOG DEL AULA: 3ºB DE EDUCACIÓN INFANTIL

http://blogde3binfantilguadalupe.blogspot.com/

Aquest és un espai dedicat a les famílies: els pares, les mares i el propi alumnat de la classe de 3r B d'Educació Infantil de l'Escola Virgen de Guadalupe (Badajoz). En aquest cas, s'utilitza el blog com a mitjà de comunicació entre l'escola i la família.


15. TEGRIÑA. EEI MONTE DA GUÍA

http://montedaguia.blogspot.com/

Aquest blog és una mena de diari d'aula on s'expliquen coses importants que han passat a l'aula. Així mateix és una font de contes, llibres, jocs, cançons etc. per a alumnat d'Educació Infantil. Està en gallec però es pot entendre bastant bé.


També m'agradaria destacar la següent pàgina web:

http://pizarramaxica.craescuela.net/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

http://pizarramaxica.craescuela.net/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=2

http://pizarramaxica.craescuela.net/videos/aula.mpg

http://pizarramaxica.craescuela.net/videos/pda.MPG

No es tracta d'un blog, és la pàgina web del CRA PIZARRAMAXICA (Ponteceso, Galicia). Us convido a entrar i veure com treballen en aquest CRA! Està en gallec, però s'entén en facilitat. No us perdeu els vídeos!


En tercer lloc, analitzant cada blog amb més deteniment, he tornat a fer una selecció dels 5 (Top Five!!) que, des del meu punt de vista són els que parlen més d'Educació Infantil i de Noves Tecnologies. Com que ja he detallat cada blog en l'apartat anterior, els cito a continuació. També cal dir que els he afegit a una llista d'enllaços del blog.


1. InfanTIC - EL BLOC D'EDUCACIÓ INFANTIL. CEIP PAU ROMEVA

http://infantilpauromeva.blogspot.com/


2. PESCANT IDEES

http://pescantidees.blogspot.com/


3. DOLORS TODOLÍ

http://dolorstodoli.blogspot.com/


4. C.E.I.P."QUINTA PORRÚA". EDUCACIÓN INFANTIL. SANTANDER

http://infantilporrua.blogspot.com/


5. BLOG DEL COLEGIO BARTOLOMÉ COSSIÓ

http://bartolome.wordpress.com/


El post que més m'ha agradat ha sigut: Nuevo pupitre digital para infantil

http://infantilporrua.blogspot.com/2008/02/nuevo-pupitre-digital-para-infantil.html

publicat en el blog C.E.I.P."QUINTA PORRÚA". EDUCACIÓN INFANTIL. SANTANDER

http://infantilporrua.blogspot.com/ el dia 8 de febrer de 2008.


Aquesta entrada ens presenta un pupitre: KIDSMART. Es tracta d'un centre informàtic d'aprenentatge, pot ser utilitzat per dos alumnes al mateix temps. És una nova experiència que tracta d'integrar les TIC en l'alumnat d'Educació Infantil.

Durant aquest curs, 15 escoles de Cantàbria durant ha terme aquesta nova experiència amb la qual es pretén desenvolupar la utilització de les Noves Tecnologies, generar competències i estratègies de coneixement en els nens i les nenes, integrar l'ordinador en l'aula i aportar als infants un accés equitatiu a les Noves Tecnologies.


Amb aquesta activitat he aprés a buscar blogs en la xarxa, a llegir blogs dedicats a l'Educació Infantil i les Noves Tecnologies i, especialment, a pensar en noves possibilitats que ens ofereixen els blogs. Realitzar aquesta tasca m'ha fet reflexionar sobre les múltiples aplicacions dels blogs: compartir experiències, recursos, aprenentatge, etc.

També m'agradaria destacar que ara, amb el Google Reader i l'activitat de compartir el nostre blog amb la resta de companyes i companys, serà més fàcil llegir el que anem penjant en aquest espai, i així, compartirem les reflexions sobre les pràctiques que fem i podrem entrar en els blogs i webs que hem pescat del gran oceà de la xarxa... segur que entre totes i tots... haurem fet una bona recerca, una bona “mariscaeta”!


A gaudir-la! XD


Bon profit!